torsdag 28. januar 2010

Intervju Dagsavisen

Tegn abonnement nå: I 2010 skal støyrock-bandet Jazkamer gi ut en CD i måneden. Dermed blir de det bandet i norsk rock som har gitt ut flest plater.

BERNT ERIK PEDERSEN 15. desember 2009, oppdatert 14. desember 2009 18:56

– Dette er enten redningen for platebransjen, eller siste spiker i kista, sier Lasse Marhaug. Den norske støyartisten er kjent både som soloartist og som del av en rekke grupper og konstellasjoner, og opptrer verden over. Med Jazkamer har han i år spilt i både Mexico, Polen og Frankrike. Jazkamer har også bidratt til filmmusikken på den kinoaktuelle meksikanske «Los Bastardos».

Siden 1998 har Marhaug og Lasse Hegre utgjort kjernen i gruppa Jazkamer, som har gitt ut en rekke cd-er med skiftende besetning i ulike sjangre. Blant annet «Metal Music Machine» (2004), her i avisen beskrevet som «noe av det tyngste som noen gang er festet til en platerille». Nå starter de et storslått plateprosjekt der de gir ut en CD hver måned gjennom 2010, der fans kan tegne abonnement på hele serien.

– Hvis cd-en er et døende format, skal vi iallfall gi den et verdig avskjed. Det blir 12 ordentlige CD-utgivelser, alle blir nyinnspilte studioalbum, det er ikke snakk om å bare gi ut en haug med gamle liveopptak, lover Marhaug.

20 plater til sammen
Fra før har bandet som sagt en lang og brokete diskografi bak seg, med livealbum, remikser, EP-er og annet, med åtte titler man kan regne som «ordinære» studioalbum. Når Jazkamer fullfører de 12 albumene i 2010, er de dermed oppe i 20 studioalbum – langt mer enn noen andre norske rockband. Hvis vi ikke tar med Ole Ivars og Gluntan i denne sammenhengen. Nærmest kommer Motorpsycho, som gir ut sitt 14. studioalbum over nyttår.

– Det ante vi ikke! Hvis vi nå blir det bandet i Norge som har gitt ut flest album, er det enda en god motivasjon for å fullføre prosjektet, sier Lasse Marhaug.

Plateserien vil touche innom flere sjangrene som Jazkamer har vært innom: Fra elektronisk støy til rock og ekstrem metal. På januaralbumet, «Solitary Nail», har Hegre og Marhaug med seg den franske artisten Jean Philippe Gross.

– Jazkamer er blitt et slags kollektiv av forskjellige artister. Serien vil inneholde både duo, trio og kvartettplater, og vi skal spille inn med metalstorbandet som lagde «Metal Music Machine» igjen, for første gang siden 2006, sier Marhaug.

CD-ene utgis på selskapet Pica og hver utgivelse vil ha cover illustrert av anerkjente kunstnere og designere som Savage Pencil, Justin Bartlett og Yatoshi Yoshida.

Tester publikum
Bandets forrige album «Art Breaker» kom i 2008, klokket inn på 17 minutter og inneholdt 58 låter.

– De siste årene har vi mest vært et live-band, og ikke lagd så mange plater. Men det passer oss bra å være i mye aktivitet. Vi lager bedre musikk ved å lage 12 album på ett år enn å lage bare ett album, mener Marhaug.

Utgivelsesrekka er mer enn bare et stunt, men sier også noe om tilstanden i platebransjen ved inngangen til et nytt tiår, mener Marhaug.

– Når det går to-tre år mellom hver gang en artist gir ut nytt album, er det ikke nødvendigvis artisten som styrer dette. Det er distributører og butikker som synes det er lettere å selge plater når de kommer annethvert år enn hele tida. Men mange artister har en kreativ åre som gjør at de lager masse musikk, mer enn det en plate i året kan romme. På 60- og 70-tallet ga store artister gjerne ut to-tre plater på ett år – for eksempel Rolling Stones, Beatles og Miles Davis, ramser Marhaug opp.

– Når publikum digger et band, syns de det er fett å få to-tre nye plater i året. Men 12 på ett år er å teste publikum, innrømmer Marhaug.

– Det blir interessant å se hvor mange som henger seg på.

Abonnement på hele serien koster 150 dollar, eller i underkant av en tusenlapp. De 12 platene blir også sendt ut individuelt til gjenværende platebutikker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar